Saltar a continguts

Taula de mobilitat reduïda

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

 
 

Menú principal

Notícies

04/10/2018
Informacion de la nueva ordenanza de accesibilidad.

 

Imatge de complement

A la reunió de la Taula per a persones amb mobilitat reduïda del dia 8 de desembre van assistir en Marcel Gómez, de l´àrea de Territori de l´Ajuntament, i l´Olga Torras de l´àrea de Llicències per explicar-nos en quina situació es troba la nova ordenança d´Accessibilitat i quina implicació té per a les llicències.
Introdueix la seva exposició explicant que actualment hi ha vigent el codi d´accessibilitat, juntament amb l´ordre reguladora del Ministerio de la Vivienda que modifica algun aspecte del codi tècnic d´accessibilitat.

En concret, en relació a l´ordenança comenta que es va aprovar per Ple i que està en procés de publicació al DOGC i al BOP i que no entrarà fins que no passin 3 mesos de la seva publicació. El que pretén aquesta nova ordenança, és d´una banda, clarificar en cas de duplicitat o contraposició de la normativa, i aplicar el criteri més accessible, i d´altra banda, regular aspectes més concrets, com ara vestidors, itineraris accessibles (graons, pendents), etc, tal com s´havia demanat des de la Taula.

L´Olga ens comenta que des de llicències es regeixen pel codi tècnic, el qual consta d´una part destinada a l´accessibilitat i que amb la nova ordenança no hi haurà canvis substancials.

Hi ha 3 tipus de llicències. En relació a quines implicacions poden tenir en accessibilitat als comerços, restaurants i altres locals comenta el següent:

1. Assabentat

Els assabentats es demanen quan no s´ha de fer gaire reforma com ara pintar parets, canviar algun mostrador, etc. L´obligació per part de la persona interessada és comunicar què faran i per part de l´Ajuntament no hi ha un seguiment.

En alguns casos s´ha comprovat que hi ha persones que han demanat un assabentat quan l´obra era més gran i no s´ha pogut tenir en compte els criteris d´accessibilitat des de l´àmbit de llicències.

2. Obra menor

L´obra menor és aquella que consta de reformes de distribució, i en la qual es dóna un determinat temps per a fer-les, però tampoc no hi ha un seguiment a posteriori.

3. Obra major

En aquest tipus de llicència, l´obra implica grans modificacions, ampliacions, es toca l´estructura i sí que és demana un projecte on es compleixi tota la normativa i es fa un seguiment posterior per part de llicències. Si tot és correcte, s´informa favorablement de l´obra amb la llicència de primera ocupació, però no es coneix quin ús se´n farà després. L´ús posterior és llicència d´activitats.

Van concloure l´exposició instant a la ciutadania que, en aquells casos que es pensi que en una obra no s´està complint la normativa d´accessibilitat, es presenti una instància a l´Ajuntament, perquè en aquests casos l´Ajuntament té l´obligació de realitzar una inspecció.

Posteriorment a l´explicació de les persones tècniques hi va haver aportacions de les persones de la Taula, per exemple, es va comentar que les persones usuàries de cadira de rodes entenen que en certs tipus de locals (com ara una sabateria petita) no cal que hi hagi un bany accessible, però que no es compren que hi hagi establiments tipus bars i restaurants sense banys accessibles o amb esglaons a l´entrada.

La trobada va concloure amb un agraïment des de la Taula per la seva assistència, les explicacions i l´interès, remarcant que, poc a poc, es va fent camí.